sâmbătă, 29 septembrie 2012

Patriotarzii.

Nu stiu cum sfinte servetel se face, ca de fiecare data cand intru intr-un taxi din Cluj, nenea taximetrist are brusc pofta de socializare si intrebari personale, pornind de la ce faculta sunt sau vreau sa merg, de unde sunt si mai lipseste un pic, si ajungem la planurile mele de viitor peste 50 de ani.
Gorgeous.
Ca sa nu ma plang ca un caine lovit pe marginea drumului dintr-un cacat, pot sa spun ca nu ma deranjeaza atata timp cat dude-ul renunta dupa cele cateva-mi raspunsuri monosilabice la interogatoriu. Anyways. 

Ca sa scurtez introducerea catre ce vreau de fapt sa aberez, azi cand ma duceam catre autogara taximetristul imi spunea ca el, terminand Constructiile, (pentru ca bineinteles si eu trebuie sa stiu ce hram poarta nenea) ar fi putut sa plece in Australia si sa profeseze in domeniu, dar, a preferat sa ramana in Romania, pentru ca deh, el vrea sa stea in tara lui.
Si, negasindu-si de lucru in domeniu, s-a facut taximetrist.
Nu stiu cat de adevarata e povestea, pentru ca daca stau sa ma gandesc, din moment ce ai fost suficient de bun incat sa fi propus pentru o slujba intr-o tara cat de cat ok si civilizata, de ce sa nu iti gasesti ceva in Carpatian Garden? Pana la urma, nu ai terminat ceva facultate de balerini gen Studii Europene, ai terminat Constructii, si desi nu mai e moda cu faculta asta, ai mai multe sanse sa faci ceva cu ea fata de multe altele.
Dar, pentru ca n-am stat sa imi detalieze povestea asta, nu mi-a ramas in minte decat motivul lui de a sta in tara.

Nu mi-au placut niciodata alegerile facute cu curul. Am facut si eu multe in astia 18 ani, si banuiesc ca am sa mai fac, dar dupa vreo cateva ori de dat cu muia de pamant m-am scuturat de o anumita cantitate de prostie. 
Scumpii mei, daca vreti sa va dati dizidenti, revolutionari, viitoare sperante ale patriei, v-ati ales atat secolul cat si locul nepotrivit.
Puteti sa imi spuneti ca societatea suntem noi, puteti sa imi spuneti noi suntem schimbarea pe care vrem sa o vedem in lume, mielusei si unicorni pe campii.
Viata insa, ne striga din toti rarunchii: WRONG BICTH!
Sistemul din tara ta, incepand cu cel mai mic functionar pana la absolut toate partidele politice, scoli, spitale etc e atat de imputit incat faptul ca tu alegi sa devii taximetrist in loc sa iti vezi de viata si de studiile tale, sa nu irosesti bani aia pe care ai tai ti i-au trimis ca sa ai de o pita intr-un camin sinistru, nu o sa rezolve absolut nimic.

Ok, sa presupunem ca esti un geniu in domeniul tau, chestia asta fiind dovedita de catre o serie de oameni la randul lor genii. Sa presupunem ca vrei sa faci ceva care cica o sa aduca un anumit beneficiu societatii asteia. Asta sunt in stare sa o inteleg, pentru ca ai ceva de oferit, si daca esti dispus sa inghiti cantitati industriale de rahat, sa dai din coate si genunchi, pana la urma exista o anumita sansa sa reusesti.
Dar daca esti un om obisnuit, cu niste capacitati obisnuite, de ce sa te tragi pe cur crezand ca esti in stare sa misti muntii cu un deget., ca esti un Chuck Norris al patriotismului? Why dude, why?! Ai ajuns la o anumita varsta in care se presupune ca ai gustat dintr-o gama variata de ''delicatese'', mai ales cele sevrite pe plaiurile mioritice. Sau poate ca, intradevar, te multumesti cu o viata de taximetrist. Ok, superb, am tot respectul pentru meseria asta, ca pentru toate de altfel, viata ar fi cumplit de trista fara oameni ca tine, eu una, nu as fi in stare sa imi misc singura curul pe distante mari daca nu ar exista taxi-uri.
Dar sa presupunem ca ai o familie, niste copii, o femeie. Amandoi lucrati ca niste robi, in niste meserii care probabil nu va plac, si in loc sa cautati niste alternative mai bune, macar de dragul plozilor aia care pana una alta nu prea au ce sa faca in privinta asta, preferati sa faceti pe Avraam Iancu, si sa va aratati iubirea de patrie, de care in relitate sunteti la fel de dezgustati ca si restul populatiei ei.
Crezand ca o sa rezolvati ce?!

M-am saturat pana in gat sa aud oameni trecuti de 30 de ani care cred in iepurasul de paste si zana maseluta,  imi vine sa iau o ranga si sa o scot la vedere de fiecare data cand aud enormati de genul celor auzite azi. De ce sa te limitezi la putin cand poti mai mult? Toate principiile astea, sunt de fapt niste teorii de care nimeni nu tine cont cu adevarat, pentru ca in realitate toti vrem sa supravietuim, iti pui pe primul loc sanatatea, familia si propria persoana. Toate natiile de pe globul asta au sisteme si mentalitati care nu mai pot fi schimbate prea mult, lumea functioneaza dupa niste mecanisme atat de bine stabilite incat e o prostie sa te mai plangi ca de lucrurile nu sunt asa si asa.
De ce nu ati facut pe patriotarzii cand ati scapat de Cescuta in 89? De ce nu ati luat exemplul altor tari comuniste care au fost in situatii mult mai naspa decat am fost noi la vreme aia, de ce vreti sa rezolvati ceva acum cand totul e distrus?
Nu puteti lupta impotriva unor mentalitati care s-au inradacinat de secole intregi in creierul unui popor.
Fiecare popor se conduce dupa propriul cap. La fel cum exista oameni prosti si oameni inteligenti, exista si astfel de popoare, in unele exista majoritatea care domina cu prostia, si in altele majoritatea ok care merita luata in seama si urmata. 
It's just the way things work out, nu prea puteti voi sa faceti nimic.
Va pisati impotriva vantului, daca credeti ca o sa comiteti un sacrilegiu lucrand in alta tara. Suntem in epoca imigrantilor, si lumea se globalizeaza tot mai mult in fiecare zi, nu puteti schimba un proces absolut ireversibil, e pretul pe care omenirea asta trebuie sa il plateasca pentru tehnologiile, regimurile si razboaiele prin care a trecut.
Dar repet, pana nu ne dam cu muia de pamant de vreo cateva ori,  nu o sa ne putem testa niciodata limitele prostiei noastre pe de-a-ntregul.
Ori asta se aplica la absolut toata lumea, in absolut orice circumstanta, la un moment dat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu